Qt Designer Form Oluşturma ve Boyutlandırma

  


    Qt designer, Qt nin görsel form düzenleme/oluşturma aracıdır. Qt nin IDE si olan Qt Creator ın içinde tümleşik olarak bulunmakla birlikte tekil olarak da çalıştırılabilir. 


    Widget temel form (sınıfı) türüdür. Widget seçimi ile yeni bir form oluşturalım.



Sol tarafta form kontrol nesnelerini barındıran araç kutusu bulunuyor. İstediğimiz kontroller (buton vs...) sürükle bırak yöntemi ile form üzerinde oluşturabiliriz.



Form menüsünden ön izleme seçeneği ile veya Ctrl+R tuşuna basarak formun nasıl göründüğüne bakabiliriz. 



Sağ üstte "Nesne Denetçisi" bölümünde form üzerinde oluşturduğumuz kontroller ve isimleri görüntülenir. Şu an sadece bir adet pushButton eklediğimiz için formun kendisi ve pushButton listeleniyor. Kontrol isimleri kodlama sırasında kullanılacağı için önemlidir ve isteğe göre listede üzerine tıklanarak (örn. btn_kapat gibi) yeniden adlandırmak mümkündür. 



Sol alt bölümde ise form üzerinde seçili olan kontrol nesnesinin özellikleri görüntülenir ve istenilen değişiklikler yapılır. 

Form başlığının yazılması


Form boyutu form kenarlarından tıkla sürükle yöntemi ile veya özellik düzenleyicisinden değer girilerek ayarlanır. Bu düzenleme formun ilk açıldığı andaki varsayılan boyutunu ayarlar. Kullanıcı sonrasında form (tam ekran gibi) boyutunu değiştirebilir. Ölçü birimi pikseldir. 




Form ön izleme yaparak form boyutunu küçülttüğümde (kullanıcının yapacağı gibi) form üzerindeki içerik düzgün görüntülenmeyebilir. Böyle bir sorunu önlemek için form özelliklerine minimum boyut değeri girilir. 



    Resimde min. değeri 500 olarak girdim. Böylece artık form yatayda 500px daha küçük olamıyor. Ancak daha büyük olabiliyor. 




Form yatay boyutunun sabit kamasını istersek maksimum değerine de 500 girmemiz gerekir. 




    Dikey değerleri de istediğimiz şekilde düzenleyerek form boyutlandırmasını ihtiyaca göre ayarlarız. 


Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski