C ve C++ Arasındaki Fark Nedir?

 

C ve C++ Arasındaki Fark Nedir?
 Öncelikle şu kafa karışıklığını giderelim. C ve C++ aynı söz dizimine (syntax) sahip farklı programlama dilleridir. C++ dili için C dilinin geliştirilmiş hali denilebilir ve C++ dili, C dilinin tüm komutlarını ve kütüphanelerini destekler.  Kafamız tekrar karışmaya başladı değil mi? 

C ve C++ Arasındaki Fark Nedir?

 Bu karışıklığı gidermek için şu ifade çok sık kullanılır. C++, C 'nin üst kümesidir. Başka bir ifade ile C++, C dilini tamamen kapsar. O halde şöyle bir çıkarım yapsak; C dili geliştirildi ve C++ oldu... Tamam bu ifade doğru ancak C++ ortaya çıktıktan sonra C dili de mevcut hali ile gelişimine devam etti. Her iki dilin de kendi içinde bir çok versiyonu mevcuttur. Gelin Bu diller ne zaman ortaya çıkmış bakıp anlamaya çalışalım...

C ve C++ Arasındaki Fark Nedir?
Kaynak : wikipedia.org

 Tablodan görüldüğü üzere C++ seksenli yıllarda hayat bulmasına rağmen C dilinin son sürümü 2017 yılında oluşturulmuştur. Her iki dilinde gelişimi, ivmeleri faklı olsa da devam etmektedir. 

 C++ 'ın C 'ye göre en büyük farkı Nesne yönelimli programlamadır(OOP). İki dil arasındaki temel fark budur. Ayrıca C++ dili STL denilen gelişmiş kütüphanelere sahiptir. 

 Aklınıza şu soruda gelebilir, C++ daha iyiyse neden Hala C dili var? "C, işletim sistemi çekirdekleri, aygıt sürücüleri, derleyiciler, gömülü uygulamalar vb. yazmak için harika, verimli ve kompakt bir programlama dilidir . Öğrenmesi oldukça kolay, hafif, esnek bir dildir. Bu nedenle, belirli bir programlama türü için C ++ 'dan daha iyi olduğu varsayılabilir."

 Aşağıdaki grafikte programla dillerinin ortaya çıkış tarihleri ve birbirleri arasındaki ilişki görülmektedir. Ayrıca daha başka bir çok programlama dili daha bulunmaktadır. 

Programlama dillerinin gelişimi
Kaynak : Ali Mili

 Hangisini öğrenmeli derseniz benim cevabım C++ olacaktır. C++ bilen bir kişi otomatikman C diline de hakim olur. Aslında bu iki dil o kadar iç içedir ki bazen programcılar arasında C++ yerine sadece C ifadesi kullanılır. Ayrıca C#, java, python yine C dilinin genlerine sahiptir. C öğrenen birinin saymış olduğum dillere hatta diğer tüm dillere kolay adapte olacağını düşünüyorum.



Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski