Qt/C++ Qt Creator ile C++ Projesi Oluşturmak

     Qt Creator Qt nin geliştirme ortamıdır (IDE)  ve Qt den (sınıflarından) bağımsız C/C++ projeleri geliştirmek amacı ile kullanıma da uygundur. Creator u açarak "File" menüsünden "New" seçeneği ile proje oluşturma penceresine ulaşılır. 


    "Projects" bölümünden "Non-Qt Projects" seçilir ve sonrasında "Plain C++ Application" seçilir. "Choose..." butonuna basılarak bir sonraki aşamaya geçilir.



    "Name" bölümüne proje adı girilir. Proje adı seçilirken Türkçe karakter ve boşluk kullanmamak gerekir. "Next" butonuna basılarak sonraki aşamaya geçilir.


    "Build system" seçeneği "qmake" olarak seçildikten sonra 
"Next" butonuna basılarak bir sonraki aşamaya geçilir.


    "Kit Selection" aşamasında "MinGW" seçilir. Bu aşamada derleyici seçimi yapılmaktadır. "Next" butonuna basılarak bir sonraki aşamaya geçilir.


    Bu aşamada herhangi bir değişiklik yapmadan "Finish" butonuna basılarak proje oluşturulur. 



    Varsayılan olarak main.cpp dosyası içerisinde "Hello World" kodları IDE tarafından otomatik olarak oluşturulur. Bu kodlar terminal ekranı üzerinden "Hello World" çıktısını üretmektedir. 



    Sol alt köşede bulunan "RUN" (yeşil üçgen/play) butonuna basılarak kod çalıştırılır. "Application Output" bölümünde "Hello World!" Çıktısı görüntülenir. "Application Output" bölümü IDE nin terminal ekranı gibi düşünülebilir. Kodlama aşamasında çıktılar bu alanda görüntülenirken program tamamlandıktan sonra çıktılar sistemin terminal ekranında görüntülenir. 



    Kodlama aşamasında da sistemin terminal ekranı kullanılmak istenirse "Projects" menüsünden "Run" bölümü altındaki "Run in terminal" seçeneği aktif edilir. 



    Bu aşamadan sonra main.cpp içeriği istenildiği gibi yazılarak Qt creator üzerinde standart C/C++ kodları üzerinde çalışmak mümkündür. 
 

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski