Qt Designer İkon Ekleme (resource)

    Form başlığına veya bir buton üzerine veya herhangi bir widget üzerine resim/ikon eklemek isteyebilirsiniz. Bu durumda iki farklı yöntem kullanılabilir. İki yöntemin de kendine göre avantajlı ve dezavantajlı  durumları mevcuttur. En iyisi ihtiyaca göre seçim yapmak olacaktır. Neyse lafı fazla dolandırmadan yöntemleri anlatalım. 

1. Dosya yolu (path) üzerinden ikon yükleme




    Bu yöntemde uygulama içerisinde kullanılan görseller bir dosya yolu üzerinden çağırılarak yüklenir. Genellikle program dizininde bir klasör içerisinde resim dosyaları toparlanır ve bu dosya yolu kullanılır. Kullanıcıya tema gibi özelleştirme imkanı sunulmak isteniyor ise bu yöntem avantajlıdır. Dezavantaj olarak dosyalar herhangi bir sebepten olması gerektiği konumda olmaz ise sorun yaşanacaktır. 



2. Kaynak Dosyası (resource file) Kullanma

    Bu yöntemde ise kullanılacak dosyalar kodlama/tasarım aşamasında bir kaynak dosyası içerisine toparlanır. Sonrasında derleme sırasında kaynak dosyası projenin içerisine gömülür. Dezavantaj olarak tema gibi özelleştirme sunulamaz. Avantaj olarak dosya yolu hatalarının önüne geçilir. Ayrıca sylesheet kullanımını ile kaynak dosyasından arka plan resimleri eklemek mümkün olur. 

    Kaynak dosyası kullanımı için öncelikle bir kaynak dosyası oluşturulmalıdır. Bunun için Qt designerde View menusunden resource browser penceresine ulaşılır.




Edit butonuna (kalem 1) basılarak Edit Resources penceresi açılır. Sonrasında yeni bir kaynak dosyası oluşturmak için New butonuna (2) basılır. Bir dosya adı ve konumu belirlenir (3) ve dosya (4) oluşturulur.



    Test amaçlı kaynaklar.qrc adlı resource dosyasını oluşturdum. Dosya içerisine resim eklemek için bir işlem daha yapmamız gerekiyor. Add prefix butonuna (1) basarak yeni bir prefix (kagegori/grup) ekleyelim ve istediğimiz gibi adlandıralım. İstenir ise prefix adı boş da olabilir. Ben prefix adını logolar olarak giriyorum.



    Son olarak AddFiles butonu (1) ile istenilen resim dosyları kaynak dosyasına eklenir. Artık resim/icon içeren bir kaynak dosyamız olduğuna göre proje üzerinde nasıl kullandığımıza bakalım. 


İkon eklemek için Resource seçeneği kullanılır.


Select Resource penceresinden kullanılmak istenilen görsel seçilir.



    Resource dosyasının temel kullanımı aktarmaya çalıştım. Resource dosyasından faydalanarak görsellik adına yapılacak diğer işlemleri stylesheet konusunda aktarmayı planlıyorum. Bu aşamada resource dosyasını oluşturma ve içerisine dosya ekleme konusuna odaklanalım. Bu nedenle şimdilik bu kadar....
   

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski