ESP32 Uzaktan Firmware Güncelleme

Neden buna ihtiyaç duyarız?

  Günümüz bilgisayar fiyatları çok yükselmiş durumda bu durumda bilgisayarımıza zarar gelsin istemeyiz. ESP32'nin çalıştığı devrede yüksek gerilim, kısa devre veya yanlış bağlantı gibi durumlarda bilgisayarımızın USB portuna zarar verebiliriz bu zarar geri dönülemeyecek boyutta olabilir.

Bunun için 2 farklı bilgisayarı koruma yöntemi bulunuyor;

1- USB İzolatör.

2- Kablosuz veri aktarımı.

   Bizim işeyeceğimiz konu 2. yöntem olan kablosuz programlama. İlk olarak kablosuz programlanın nasıl çalıştığına değinelim. Bağlı olduğu ağ üzerinde bir port oluşturan denetleyicimiz düzenli olarak bu portu kontrol etmektedir.

   Biz denetleyicimize yükleme yapmak için yükleme portunu bilgisayarın üstündeki dahili COM portlardan değil kablosuz ağda açılan portu seçerek yükleme yapacağız. Kullanacağımız geliştirme ortamı 'Arduino IDE' olacaktır.

Nasıl yapacağız?

   Bu işi çok pratik hale getiren basit bir kütüphane oluşturdum toplamda 5 komut kullanarak ESP32 modülünüzü kablosuz programlayabilir hale getirebilirsiniz. Bu 5 satırı programınıza dahili olarak ekleyip sürekli güvenli ve uzaktan erişim sağlayabilirsiniz.

Nedir bu komutlar?

   '#include <_FW_UP.h>' Bu komut ile kütüphanemizi kodumuza dahil ediyoruz. _FW_UP tag("WIFI AG ADI" , "WIFI AG SIFRESI"); Bu komut ile kütüphanemize bir isim verip bağlanacağı ağ adı ve şifreyi giriyoruz. Eğer birkaç yerde kullanacaksanız wifi adı ve şifresini 'const char' tipinde bir değişken içine yazmak daha doğru olacaktır.

  Setup kısmında ise yazacağımız 2 komut var.Bunarldan ilki verdiğimiz isim ile Load(); komutunu çağırmak;

tag.Load();{codeBox}

Hemen bu komutun altına ise;

tag.Let();{codeBox}

Artık ayarlamalarımız bitti düzenli kontrol yapması için;

tag.Active(); {codeBox}

komutunu çağırıp işlemcimizi uzaktan program almaya hazır hale getiriyoruz.

Örnek programa ve kütüphaneye ulaşmak için;

ÖRNEK PROGRAM

Kütüphane

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski