Trafo Gücü Nasıl Hesaplanır / Trafom Kaç Watt


  Elinizde bulunan bir trafonun gücünü belirlemek istiyorsanız, trafonun manyetik nüve kesitini hesaplayarak trafo gücü hakkında bir fikir sahibi olabilirsiniz. Nüve kesitini hesaplamak için yukarıdaki çizimde görünen “a” ve “b” uzunluklarını ölçmelisiniz. "a" ölçüsünden emin olamıyorsanız buraya tıklayarak hazır nüve ölçülerinden faydalanabilirsiniz. Ardından “a x b” kesit alanını hesaplayarak  trafonun gücü hakkında fikir sahibi olabiliriz. Bir örnek üzerinden giderek hesaplamayı yapalım.

  “28mmve 30mm” ölçülerine sahip trafo için 70,56VA değerini hesapladık. Bu güç değeri en iyi ihtimali ifade eder ve trafonun gücü hakkında yaklaşık değer verir. Trafonun gerçek gücü hesaplanan değerden bir miktar daha düşük bir değere sahiptir. Saç kalitesi, sargıların durumu gibi değişkenler dışarıdan ölçülemeyeceği için daha kesin bir hesap yapmak mümkün değildir.

  Diğer bir detay ise hesaplanan güç birimi VA (voltamper) dir. Bu değeri Watt birimine çevirmek için trafonun bağlı olduğu devrenin güç katsayısını bilmek gerekir. Bu durumda elimizde güç katsayısı olmadığından Trafonun kaç watt güç üretebileceğini hesaplayamayız.  Örneğin güç katsayısının 0,8 olması durumunda (70 x 0,8) trafo gücü 56W olacaktır. Güç katsayısı konusuna aşina değil iseniz biraz kafa karıştırıcı gelmiş olabilir. Burada vurgulanmak istenen konu ikisi de güç birimi olan  Wattile VAnın aynı olmadığıdır. Güç katsayısı değeri bilinmediğinden Trafo güçleri Wattile değil, VAile ifade edilir.

 

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski