Programsız Sistem İmajı Almak

 Sistem imajı almak için eskiden Norton Ghost kullanılırdı. Daha sonra Acronis, Aomei gibi farklı programlarda kullanmak mümkün oldu. Bu iş için ücretsiz bir program bulmak pek mümkün değil. Bu nedenle Windows un kendi kendi imaj alma sistemini test etmeye karar verdim ve tatminkar sonuçlar elde ettim.  Söz konusu yedekleme aracına denetim masasında "Yedekleme ve Geri Yükleme (Windows 7)" bölümünden ulaşmak mümkün. Windows 7 yazması sizi yanıltmasın. Windows 10 kullanmamıza rağmen bu şekilde bir ifade kullanılmaya devam edilmiş. Muhtemelen bu aracın bir Windows 7 teknolojisi olduğuna atıfta bulunuluyor. 

Programsız Sistem İmajı Almak


    Yedekleme aracı çalıştırıldıktan sonra "Sistem görüntüsü oluştur" seçeneği kullanılır. 


Programsız Sistem İmajı Almak


Bir sonraki aşamada sistem imajın nereye kaydetmek istediğimiz soruluyor ve bu aşamada bilemiz gereken bir kaç detay var. Sistemin kurulu olduğunu bölümde imaj dosyası oluşturulamaz. Mutlaka ayrı bir HDD bölümüne sahip olmalısınız. İmaj oluşturulacak HDD bölümünde sistem bölümünün kullandığı kapasite kadar boş alan olmalı... Bu şartlar sağlanıyorsa imaj alma işlemi başlatılır. 


İmaj alma işlemi sırasında hata almıyorsak herhangi bir sorun yok demektir. Ancak hata almamız durumunda ek bir işlem yapmalıyız. 


 Bu hata Windows kurulumu sırasında oluşturulan "Sistem Ayrıldı" bölümünün kapasitesinin uygun olmamasından kaynaklanıyor. Bu bölümün kapasitesini 1GB olarak ayarlamalıyız. Ancak Windows un disk yönetimi aracı bu bölümün kapasitesini genişletmemize izin vermiyor. 


 
Sistem ayrıldı bölümünü genişletmek için ek bir programa ihtiyacımız var. Bu iş için "MiniTool Partition Wizard Free" programını kullandım. Sistem bölümü kapasitesi artırıldıktan sonra imaj alma işlemini gerçekleştirebilirsiniz. 



İmaj alma işlemi sonunda kurtarma CD oluşturmak ister misiniz sorusu geliyor. Bu aşamada oluşturulan CD / DVD ile sistemin boot edilip imaj dosyasının geri yüklenmesi için (sorun giderme seçenekleri) ortam sağlanıyor. Aynı iş için Windows yükleme medyası da kullanılabilir. 


 
 HDD nizde uygun kapasiteye sahipseniz birden çok sistem imajı oluşturabilirsiniz. Hali hazırda oluşturulmuş bir sistem imajını silmek için ek bir ayar veya araç yok. Bu nedenle doğrudan sistem imajını barındıran klasörü silmek yeterli olacaktır. 


Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski