Usb ISP den Usb ASP ye Programlayıcı Dönüşümü

 Usb ISP programlayıcıyı Usb ASP ye dönüştürmek mümkünmüş ve bu işlem için gerekli dosyalar ve yöntem GitHub üzerinde yayınlanmış. İlgili bağlantıya ulaşmak için tıklayın.

 Programlayıcının birkaç farklı donanım versiyonu bulunuyor. Bendeki V.5 ve atmega88 e sahip. Firmware update yapmanın temel mantığı şöyle; programlayıcının kendisini programlamak için başka bir programlayıcı gerekiyor. internet üzerindeki kaynaklarda hep arduinoyu programlayıcı olarak kullanmışlar. Ancak ben üründen iki adet aldığım için fazla uğraşmadan biri ile diğerini programladım.

USBISP den USBASP ye dönüşüm

Programlama (döüşüm) yapılacak olan cihazda aşağıdaki resimde görünen -> UP <- pinleri köprülenmelidir.

USBISP den USBASP ye dönüşüm

Ayırca kartın ön yüzünde bulunan 0R direncin yerinden sökülmesi gerekiyor (tekrar takılmayacak)

USBISP den USBASP ye dönüşüm

GitHub 'da bulunan atmega88.hex dosyasını daha önceki konuda bahsettiğim progisp programı ile diğer programlayıcıya yükledim. Fuse ayarlarında bir değişiklik yapmaya gerek olmadı. Ardından güncellenen programlayıcıdaki UP köprüsünü kaldırıp bilgisayara bağladığımda usbasp olarak cihazı gördü ancak driver istedi... Yine GitHub da paylaşılan driverı yükleyerek bilgisayarın cihazı tanımasını sağladım. Ancak bu seferde bir başka sorun çıktı. Sürücü özelliklerine girdiğimde dijital imza bilgisi yok gibi bir uyarı aldım. Eskiden bilgisayar soruyordu bu donanımı yinede yükle vs diyorduk. Biraz değiştirmişler. Bilgisayarı gelişmiş seçeneklerden sürücü imzasını devre dışı bırak seçeneği ile yeniden başlattım. Sürücüyü tekrar yükledim. İşte bu aşamada alışık olduğum soru geldi. Yine de yüklemek istiyor musun diye... Neyse sürücü böylece yüklendi. Mevcut program olan progisp usbasp sürücüsü ile de aynen çalışmaya devam etti. Bu güzel...

Aygıt yöneticisinde USBASP

Ayırca programlayıcı avrdudess ile de kullanılabilir oldu...

AVRDUDESS ile USBASP

Ancak Arduino ide üzerinde programlayıcıyı usbasp olarak program yüklemek istediğimde hata aldım.

Arduino ide ile usbasp

Biraz araştırma ile bu sorunun da bir driver sorunu olduğu anlaşıldı...


https://forum.arduino.cc/t/solved-problems-using-usbasp-with-arduino-ide-1-6-10-arduino-avr-boards-1-6-12/399660/4


Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski