Miktrotik Router ile Static DNS Ayarlama

  Ağınızda aktif çalışan bir web server var ve dışarıdan server a sorunsuz erişim sağlanırken server ile aynı ağdan server a erişimde sorun yaşıyorsanız yerel ağınıza özel bir dns çözümü geliştirmeniz gerekir. 

 Domain adresinizi kayıt ettiğiniz Dns sunucusu domain adresinize gelen isteklerini global IP adresinize yönlendirir. Global IP adresinizdeki router  dışarıdan gelen bu istekleri server ın yerel ip adresine yönlendirir ve server a erişim sağlanır. 

 Server ile aynı ağdan kendi domain adresinize erişim sağlamak istediğinizde dns sunucu sizi yine global ip adresinize yönlendirecektir. Ancak sizin bilgisayarınız bu IP bloğunda değil daha alt katman bir bloktadır. Dolayısı ile global IP niz sizin için erişilebilir değildir. 

 En kolay çözüm Windows host dosyası içerisinde kendi domain adreslerinizi ve bu adreslere karşılık gelen server ın yerel IP adresini tanımlamaktır. Böylece server yerel ağdan erişilebilir olur. Host dosyası doğrudan bir yönlendirme sağlar. Ancak bu yöntem cep telefonu, dizüstü bilgisayar gibi cihazlar da sorun yaratır. Mobil olan bu cihazlar bu sefere yerel ağ dışından server a erişemezler. Sürekli host dosyası ile oynamak gerekir ki bu pratik bir çözüm olmaktan çok uzaktır. 

 Bir başka çözüm web serverınıza DNS server özelliği kazandırmaktır. Yerel ağdaki router tüm dns taleplerini kendi serverınıza aktarır. (dns adresi olarak serverın yerel IP si kullanılır) Server dns üzerinden gelen domain isteğini sağlıyorsa server üzerindeki sayfalara erişim sağlanır. Server üzerinde olmayan bir domain için istek yapılmış ise global bir dns sunucusuna yönlendirme yapılır. Yerel ağdaki bilgisayarlarda özel bir ayar yapmaya gerek yoktur. Bu nedenle işe yarar biz çözüm olabilir. Benim durumumda yöntem işe yaramakla beraber stabil bir çalışma ortamı oluşturmadı. Tüm ayarlar doğru olmasına rağmen sayfalar bir açıldı bir açılmadı. Ağımdaki router ın dns yönlendirmelerinde başarısız olduğunu düşünmeye başladım ve bu tutarsız bağlantı durumları da oluşunca başka bir çözüm aramaya karar verdim. 

 Çözüm olarak Miktortik Router kullanmaya karar verdim. Mikrotik bir çok özelliğinin yanı sıra dns yönlendirme konusunda da oldukça başarılı çalışıyor. Kendi domain adreslerinizi kendi yerel IP adresinize yönlendirme yapabildiğiniz gibi herhangi bir domain adresi içinde özel bir yönlendirme sağlayabilirsiniz. Örneğin belirli web adreslerine erişimi yasaklayabilirsiniz. Nasıl yapıldığına bakalım...

mikrotik static dns

 Öncelikle yerel ağda bulunan sitemizin adresine adresine ping atalım (örn. ping 5volt.gen.tr). Dns çözümlemesinin global ip adresine yönlendirme yapıldığını görürüz. Bizim istediğimiz ping talebi ile yerel ip adresimize ulaşmak olacaktır. 

ping domain


 Mikrotik ayarlarında IP->DNS menüsüne girelim. Static butonuna basalım ve + tuşuna basarak domaine özel yönlendirme yapalım. 

Name : site adresi

Adress : server ip numarası

Name ve adress bölümlerini doldurmak yeterli olacaktır. Diğer bölümlerde bir değişiklik yapmayın. Temelde işlem bu kadar basittir. Komut isteminden flushdns komutu ile bilgisayarımızın dns belleğini temizleyelim ve tekrar domain adresimize ping atalım. Cevabın yerel IP adresimizden geldiğini görmemiz gerekir. 

ipconfig /flushdns{codeBox}

ping domain

 Görüldüğü üzere Mikrotik artık local server a yönlendirme yapıyor. Tarayıcıyı açarak siteye ulaşabiliyor muyuz kontrol edelim. Hala erişim sorunu olur ise tarayıcı belleğini temizleyin. 

Name yerine Regexp Kullanımı

  Dns ayarlarında Name ile Regexp aynı anda girilemez. Regexp kullanılması durumunda  domain adresinde bazı koşullar oluşturulabilir. Örneğin ping 5volt.gen.tr local ip ye giderken ping mail.5volt.gen.tr global ip ye gitmektedir. Name yerine regexp yazarak bu durum düzeltilebilir. Domain adresinin başında ve sonunda ne olur ise olsun local ip ye yönlendirme yapmasını istiyor isek aşağdaki şekilde Regex ifadesi kullanmalıyız. 

.*5volt.gen.tr.*{codeBox}


https://regex101.com sitesinde online araç düzenli ifadeleri kontrol faydalıdır. 




Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski